Vilka är de goda bakterierna? varför är de så viktiga?

ALLT OM PRE- OCH PROBIOTIC

Blir du lätt uppsvälld efter maten och gasig? Har du problem med förstopping eller diaree? Dålig andedräkt? Känner du alltid att din mage känns full? Ständigt sug efter kolhydrater? Har du hud problem, som akne och rosacea? Har du candida? Leaky gut? IBS? Ständiga förkylningar? Problem med vikten? Dessutom problem med din mentala hälsa? Har du använt mycket antibiotika eller dricker vatten full med klorin? Det räcker med att du har tagit en antibiotika kur för att få en obalans i din tarm flora! Eftersom antibiotika dödar både de goda och de dåliga bakterier.

Har du några av dessa symtom? Du kan då ha en obalans i din tarm flora mellan de goda och de skadliga bakterier, vilket tyvärr är väldigt vanligt i dagens samhälle. Denna obalans bör åtgärdas för att förhindra större problem. 80% av ditt immunförsvar ligger i ditt matsmältningssystem och det är mer än en billion bakterier i en liten droppe av vätska i tarmen! Dessa bakterier är väldigt viktiga för våran hälsa. Så att ha en frisk mage innebär mindre sjukdomar och ett hälsosammare liv.

Matsmältningen är en komplex process som lätt kan komma ur balans: från att inte tugga maten tillräckligt, mat som saknar enzymer (kokt mat), din magsyra, eller obalans av mikrober som hjälper till att smälta maten och som absorberar matens näringsämnen. Dessutom om du är FÖR ren! Mer om det senare.

Det är viktigt att du förser din mage med näringsämnen för en bra matsmältning. Äter du mycket mat som är kraftigt bearbetade och kokta, genetiskt modifierade (GM), och sockerrika livsmedel har du förmodligen en obalans och din mage är sannolikt inflammerad, eventuellt läckande (leaky gut) och fortsätter du att äta på detta på detta vis sätter du dig i riskzonen för både kroniska och akuta hälsoproblem.

Så vad kan vi göra för att hjälpa dagens magar?

Det enklaste är att tillsätta goda bakterier, både pre och probiotics som jag nedantill förklarat kortfattat vad det är.

Probiotika (goda bakterier) är mjölksyra levande mikroorganismer som är till nytta för tarmfloran och immunförsvaret. De goda bakterierna frodas på näringsämnen i tarmen, där de sätter sig på slemhinnorna i tarmen och gör det svårt för patogener (skadliga bakterier) att få tillgång till näringen istället. Hälsosamma goda bakterier producerar biprodukter som gör slemhinnan stark och utan dessa goda bakterier blir slemhinnan skör och kan lätt leda till inflammation. Har du mer skadliga bakterier kan slemhinnan läcka och sjukdomsframkallande bakterier, toxiner och osmälta matrester att passera direkt in i blodomloppet (leaky gut), och förstöra kroppens normala funktion på många sätt.

Probiotika innehåller flera tusen olika stammar och har olika fördelar. De vanligaste stammarna är Lactobacillus och Bifidobacterium som finns i mag-tarmfloran. Probiotika finns också fermenterad mat ssåsom, kefir, surkål, kimchi och pickles.

Prebiotics är icke-smältbara oligosackarider (en viss kolhydrat) som matar de goda bakterierna och stimulerar deras tillväxt, vilket leder till goda förändringar i aktiviteten av tarmfloran. Därför är det viktigt att tillföra både pre and probiotika! Prebiotika finns i mycket rå mat, tex gröna bananer, purjolök, grön kål, vitlök, havregryn och bönor.

Behöver vi verkligen goda bakterier?

Under det senaste århundradet har vår livsstil förändrats drastiskt när det gäller hälsa, levnadsstandarden, kost och medicinering. Idag, består kosten främst av industriell producerad mat som använder konserveringsmedel, dessutom frysar vi maten i stället för att jäsa mat som vi gjorde förr. Dessutom använder vi antibiotika och dricker vatten inneållande klorin. Våran drastiska livsstil gynnar de dåliga bakterierna (patogenerna) som kan göra oss sjuka. Intag av pre and proobiotika kan ersätta de skadliga bakterier som har resulterat i den moderna lata levandet och kost intagen.

Vem upptäckte de goda bakterierna?

Brister i den moderna kosten och deras negativa effekter på matsmältningssystemet har blivit ett dagligt problem. Uppfinningen av probiotika var Ilja Metjnikov (1845-1916) som forskade att bakteriefloran i tarmen kan vara orsaken till många sjukdomar och matsmältningsproblem som kan förekomma i kroppen. Han visade att förruttnelsebakterier i tarmen hade förmågan att producera ämnen som tidigare kopplade till utvecklingen av matsmältningsproblem, för vilken han fick Nobelpriset för i 1908.

 Vad säger forskningen?

Autoimmuna sjukdomar som Crohns, ulcerös kolit, multipel skleros, lupus och reumatoid artrit är vanliga i mer utvecklade länder och sällsynt i mindre utvecklade länder. Hygienen förklarar denna ojämna fördelning med att i de rika samhällen där barnens exponering för en mängd olika tarmbakterier är mindre faktiskt ökar mottagligheten för sjukdom genom att immunsystemet är sämre. Vi använder antibiotika, badar i klorin och använder hand alkohol allt för mycket vilket skapar obalans i tarm floran.

Forskning visar att barn som äter en typisk Western kost rik på socker, fett och kött hade en mindre bakteriell mångfald och mer allergier, inflammation och fetma. Vad vi äter spelar en stor roll i utveckligen av autoimmuna sjukdomar på grund av de bakterier som finns i vår mage. Studier visar att barn som äter en obehandlad, hög fiber kost från växtriket hade mer olika arter av goda bakterier i magen.

Men är inte bakterier farliga för oss?

Idag betraktas bakterier i allmänhet som något skadligt som orsakar sjukdom. Därför är den allmänna uppfattningen att leva hälsosamt är i en mycket steril miljö där alla bakterier elimineras. Jag ser folk hela tiden rena sina händer med alkohol. Det är verkligen inte nödvändigt och ger mer skada än nytta. Detta har inneburit att intaget av mjölksyra producerande bakterier också  blivit kraftigt reducerats. Idag är vi renare än någonsin men har mer problem med matsmältningssystemet och andra sjukdomar. Vi behöver den ständiga mötandet av bakterier för ett starkare immunförsvar. Låt barnen och er själva bli smutsiga. Det bästa för barnen är att ha ett husdjur som en hund. Deras lortighet ger familjen ett starkare immunförsvar.

Hur får man tillbaka den hälsosamma bakteriefloran?

Ät bättre, renare kost som hjälper matsmältningssystemet. Detta kan gå en lång väg mot att reparera skadorna och läkandet av din mage. Introducera mat som redan innehåller dessa goda bakterier. Tyvärr så innehåller mycket av våran kost antibiotika och andra tillsatser, speciellt i animaliska produkter. 80% av antibiotika såld i USA går till djur som är uppfödd för konsumtion! Så vi lär gå tillbaka till opackad mat och äta mat som inte innehåller en ingredientlista. Då vet du vad du får i dig. Här nedan är en lista på vad du kan göra för att få din mage i balans igen.

Ät prebiotika som stimulerar växten av probiotika (speciellt äten rå)

Havregryn, vitlök, grönkål, purjolök, lök, grön banan, sparris

Ät traditionella fermenterade-jästa livsmedels

Det bästa du kan göra för din mage är att dagligen tillföra mat som innehåller dessa goda bakterier. Tradionella fermenterade råvaror innehåller dessa mölk syre producerande bakterier. Men det räcker inte med att ta ett tillskott av probiotiks och sedan fortsätta att äta som vanligt. Är du medveten om att du har problem med de goda bakterierna är det dags att lägga om kosten och att tilföra dessa goda bakterier igen för att förhindra andra sjukdomar. Undvik bearbetad mat och tillsätt mer ekologisk naturlig mat. Naturlig mat har ingen ingredients lista.

Fermenterad mat:  Kefir, Pickles, Saurkraut och Kimchi, Tempeh och natto (fermented soja)

Ta probiotic supplements (det finns många olika sorter, Annars se till att den innehåller:

Super-strain Lactobacillus acidophilus DDS-1,

Är stabil i rumstemperatur i minst 18 månader,

Inte från en mejeriprodukt och fri från gluten, vete, soja, majs och laktos

Frystorkad

Kapseln är gjord vegetabiliskt

För en friskare mage undvik:

 1.  Överät inte på den dåliga maten (socker, mycket fett, bearbetade kolhydrater som kakor, kex, pasta, bröd)

2.  Om du inte är vegan, minska på animaliska produkter. Bara på några dagar av en kost med mycket animaliska produkter ändras den goda balansen av bakterier i magen och inflammation ökar. Minska animaliska produkter till bara 1 till 2 ggr i veckan.

3.  Vissa mediciner som p-piller, steroider, kemoterapi kan orsaka obalans.

4.  Alkohol

I senare artiklar kommer jag att lägga ut recept på hur man gör sin egen saurkraut och kefir. Mycket gott!

Ta hand om er!